d Jesienne ciasto z jabłkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Jesienne ciasto z jabłkami

  • Liczba porcji4 os.
  • Czas przygotowania70
  • Liczba kalorii356 kcal
  • Białko12,5
  • Węglowodany54
  • Tłuszcze12

Czas biegnie szybko.. Często jako dorośli marzymy o tym, aby wrócić się choć na chwilę do czasów dzieciństwa, kiedy to, życie wypełnione było beztroską, a dom rodzinny jak zwykle, pełen ciepła wypełniony był miłością i wonią potraw powstałych z matczynej ręki. Dlatego dzisiaj zabieram Was w podróż do dzieciństwa, bo choć czasu nie da się wrócić, są zapachy i smaki, których się nie zapomina. Jesienią mój dom zawsze pachniał cynamonem i powidłami śliwkowymi, a mama wypiekała pełną miłości szarlotkę. Teraz prezentuje Wam ją w nieco zdrowszej, ale równie PYSZNEJ wersji :)

Składniki

  • 450g jabłka
  • 3 sztuki jajka
  • 20g masło klarowane
  • 100g mąka orkiszowa
  • 75g płatki owsiane
  • 1 łyżka siemię lniane
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 50g ksylitol
  • 100ml mleko migdałowe

    Przygotowanie:

    1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
    2. Do miski wlać mleko, dodać jajka, rozpuszczone i wystudzone masło i wymieszać do połączenia składników.
    3. Do drugiej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, dodać proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol, siemię lniane, wymieszać łyżką.
    4. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać krótko łyżką do połączenia wszystkich składników. Dodać pokrojone jabłka i znów dokładnie wymieszać.
    5. Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 50-60 minut.
    6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10-15 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Składniki

    • 450g jabłka
    • 3 sztuki jajka
    • 20g masło klarowane
    • 100g mąka orkiszowa
    • 75g płatki owsiane
    • 1 łyżka siemię lniane
    • 1 łyżeczka cynamon
    • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
    • 50g ksylitol
    • 100ml mleko migdałowe

      Weź udział w dyskusji

      Skocz do góry