d Fit sushi - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Fit sushi

  • Liczba porcji4 os.
  • Czas przygotowania2 godz.
  • Liczba kalorii608 kcal
  • Białko24,4
  • Węglowodany110,2
  • Tłuszcze7,8

Jeśli tak jak my, jesteście fanatykami sushi, to mamy dla Was super wiadomość! Specjalnie dla Was przygotowaliśmy i sami przetestowaliśmy przepis na sushi, który nie tylko zadowoli Wasze podniebienie, ale również doskonale wkomponuje się w Waszą dietę dostarczając jednocześnie Ci pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i dobrej jakości węglowodanów! :D

Składniki

Składniki na 8 rolek ( 1 porcja- 2 rolki)

  • 500g ryż do sushi
  • 1 i 1/5 szklanki woda
  • zalewa octowa:
  • 100g erytrytolu
  • 5g sól
  • 100ml ocet ryżowy
  • dodatki:
  • 100g Skyr
  • 100g łosoś surowy
  • 100g krewetki gotowane
  • 50g awokado
  • 100g ogórek
  • 3 liście sałata zielona
  • 8 listków nori
  • do smaku wasabi
  • do smaku sos sojowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ryżu:

  1. Ryż 2-3 krotnie płuczemy w zimnej wodzie aż woda nie stanie się przezroczysta. Na szklankę ryżu wlewamy szklankę i 1/5 wody.
  2. Zalany wodą ryż odstawiamy na 10 minut, po czym nakrywamy go przykrywką i gotujemy przez 10 minut (po zagotowaniu zmniejszamy ogień). Przykryty ryż odstawiamy na 10-15 minut (nie ściągając pokrywki).
  3. Zalewę do sushi przygotowujemy w trakcie gotowania ryżu w proporcjach z przepisu. Składniki mieszamy, aż sól i erytrytol rozpuszczą się w occie. Dopuszczalne jest podgrzanie zalewy na małym ogniu (nie należy jednak doprowadzać do gotowania wody) i wystudzenie jej.
  4. Gotowy ryż przesypujemy do misy i dodajemy zalewę octową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  5. Zanim przystąpimy do przygotowywania sushi, ryż należy ostudzić.

Zwijanie sushi:

  1. Na macie bambusowej układamy płat nori – śliską stroną do maty.
  2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
  3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
  4. Następnie nakładamy warstwę jogurtu Skyr, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojonego w paseczki łososia lub całą krewetkę i awokado.
  5. Podajemy z wasabi i/lub sosem sojowym.

Składniki

Składniki na 8 rolek ( 1 porcja- 2 rolki)

  • 500g ryż do sushi
  • 1 i 1/5 szklanki woda
  • zalewa octowa:
  • 100g erytrytolu
  • 5g sól
  • 100ml ocet ryżowy
  • dodatki:
  • 100g Skyr
  • 100g łosoś surowy
  • 100g krewetki gotowane
  • 50g awokado
  • 100g ogórek
  • 3 liście sałata zielona
  • 8 listków nori
  • do smaku wasabi
  • do smaku sos sojowy

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry