d Chleb gryczano-ryżowy - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Chleb gryczano-ryżowy

  • Liczba porcji30 kromek os.
  • Czas przygotowania24h
  • Liczba kalorii32 kcal
  • Białko2,3
  • Węglowodany19
  • Tłuszcze0,5

To nowa wersja zapewne znanego Wam wszystkim, chleba gryczanego :) Polecamy szczególnie osobom, którym smak gryki mocno przeszkadza. Można zmienić proporcje i dodać jeszcze więcej ryżu zamiast kaszy.

Składniki

Składniki na 1 bochenek (30 kromek po 50g)

  • 400g kasza gryczana
  • 400g ryż jaśminowy
  • 1-2 łyżeczki sól himalajska
  • 1 łyżka czarnuszka
  • woda

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, przełożyć do dużej miski i zalać letnią wodą, do przykrycia ziaren.
  2. Ryż przełożyć do drugiej miski i zalać wrzącą wodą, do przykrycia ziaren.
  3. Miski z ryżem i z kaszą pozostawić we wodzie na całą noc (na min. 10h). W razie potrzeby, uzupełnić wodę w miskach.
  4. Po tym czasie odlać nadmiar wody, której kasza/ryż nie wchłonęły.
  5. Kaszę, ryż i sól wymieszać i zmiksować blenderem. Masa nie musi być całkiem gładka.
  6. Do masy dodać czarnuszkę i wymieszać.
  7. Keksówkę o wymiarach 8x32cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać.
  8. Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego na ok. 50 stopni na 30min. Po tym czasie zgasić piekarnik i pozostawić w nim chleb na ok. 2-3h.
  9. Następnie piekarnik ponownie włączyć i ustawić na temp. ok. 190 stopni. Chleb piec przez 40-60min.

Składniki

Składniki na 1 bochenek (30 kromek po 50g)

  • 400g kasza gryczana
  • 400g ryż jaśminowy
  • 1-2 łyżeczki sól himalajska
  • 1 łyżka czarnuszka
  • woda

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry