d Chałka orkiszowa - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Chałka orkiszowa

  • Liczba porcji12 os.
  • Czas przygotowania2 godz.15 min
  • Liczba kalorii197 kcal
  • Białko7
  • Węglowodany36.3
  • Tłuszcze5.1

Lekko słodka (mimo, że praktycznie bez cukru), z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu! Jeśli tak, jak my uwielbiacie wypieki drożdżowego to koniecznie musicie spróbować tej chałki! A jeśli dodamy, że jest ona zdrowszą wersją tej, której smak pamiętacie z dzieciństwa, to chyba długo nie będziemy musieli namawiać Was do jej zrobienia!
To teraz pytanie, kto jest tym szczęściarzem i ma drożdże? ;)

Składniki

  • 500g mąka orkiszowa jasna
  • 25g drożdże
  • 1 łyżeczka cukier
  • 250ml mleko 0,5%
  • 45g masło
  • 50g erytrytol
  • szczypta sól
  • Kruszonka:
  • 20g mąka orkiszowa jasna
  • 15g masło
  • 20g erytrytol
  • Dodatkowo:
  • 1/2 sztuki białko jaja

Przygotowanie:

  1. W małej misce przygotuj zaczyn, mieszając drożdże, łyżeczkę cukru lub glukozy z odrobiną letniego mleka.
  2. Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę z erytrytolem i szczyptą soli.
  4. W kubku wymieszaj letnie mleko z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, dodaj go razem z zaczynem do mieszanki mąki.
  5. Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk.
  6. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozetrzeć z erytrytoem i zimnym masłem.
  8. Po upływie czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz.
  9. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min.
  10. Następnie posmarować chałkę roztrzepanym białkiem i obsypać kruszonką.
  11. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chałkę ok. 30-35 minut.

Składniki

  • 500g mąka orkiszowa jasna
  • 25g drożdże
  • 1 łyżeczka cukier
  • 250ml mleko 0,5%
  • 45g masło
  • 50g erytrytol
  • szczypta sól
  • Kruszonka:
  • 20g mąka orkiszowa jasna
  • 15g masło
  • 20g erytrytol
  • Dodatkowo:
  • 1/2 sztuki białko jaja

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry